Często gdy organizujemy domową imprezę, rodzinne przyjęcie lub planujemy spotkanie z przyjaciółmi, zastanawiamy się co podać do jedzenia aby pozytywnie zaskoczyć gości.
Poniżej znajdziecie kilka ciekawych inspiracji na sylwestrowe przekąski, które z pewnością zasmakują waszym gościom.
Napiszcie, które z tych pomysłów na sylwestrowe przekąski podoba wam się najbardziej? Czegoś wam brakuje? A może już zdarzyliście przetestować któryś z nich?
- Szybkie szaszłyki z sera, szynki parmeńskiej i pomidorków.
Składniki:
opakowanie szynki parmeńskiej
opakowanie mozarelli w kulkach
opakowanie pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
Wykonanie:
Na krótkie patyki do szaszłyków lub burgerów nadziać na przemian składniki, przeplatając je plastrem szynki jak na zdjęciu. Nie zapomnieć o listkach bazylii. Podawać na liściach sałaty. Idealne z dodatkiem domowego pesto.
2. Pijane galaretki w pomarańczach.
Składniki:
pomarańcze
kolorowe galaretki
Wykonanie:
Pomarańcze sparzamy, kroimy na połówki i wyciskamy sok. Następnie łyżeczką usuwamy pozostały miąższ, uważając aby nie uszkodzić skórek.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody, studzimy i dolewamy ok 200ml wódki. Dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy nimi połówki owoców.
Galaretki w owocach wkładamy do lodówki aby stężały. Przed podaniem kroimy na ćwiartki.
3. Tartaletki z kremem łososiowym.
Składniki:
20 dag wędzonego łososia
20 dag serka śmietankowego
łyżka masła
pół pęczka cebulki dymki
sól i pieprz
tartaletki z kruchego ciasta
Wykonanie:
Łososia drobno pokroić i wymieszać z masłem oraz serkiem. Dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Przy pomocy szprycy cukierniczej kremem wypełnić tartaletki.
4. Roladki z wędzonego łososia.
Składniki:
kilka plastrów łososia
6 jajek na twardo
1 serek ricotta
koperek, szczypiorek, pieprz
Wykonanie:
Plastry łososia (pokrojone cienko jak na carpaccio) rozłożyć na folii tak, żeby na siebie nachodziły.
Jajka drobno posiekać, dodać serek ricotta i posiekany koperek ze szczypiorkiem (w ilości wedle uznania), doprawić pieprzem.
Gotową masę wyłożyć na łososia i delikatnie zwijać w rulon (dzięki folii łosoś powinien gładko odchodzić od powierzchni)
W postaci rulonika włożyć do lodówki lub zamrażalki i schłodzić.
5. Frytki z awokado zapiekane w boczku.
Składniki:
boczek z beczki (np. od JBB)
1 sztuka awokado
ser camembert
Wykonanie:
Awokado obierz i pokrój na grubsze paski. Boczek z beczki pokrój na cieniutkie plasterki. Ser camembert pokrój na małe kawałki. Na paski awokado połóż camembert i owiń całość boczkiem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.
6. Serowe paluchy.
Składniki:
ciasto francuskie
mozzarella tarta
sól, pieprz, oregano
1 jajko
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwiń, przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą, pieprzem i tartą mozzarellą. Przykryj drugą połową ciasta francuskiego, potnij na cienkie paski. Złap dwa końce jednego paska, skręć go a następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 stopniach około 20-25 minut.