Halloween – święto dyni, przebieranek i horrorów. Zwyczaj obchodzony szczególnie hucznie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii w przeddzień dnia Wszystkich Świętych, budzi w naszym kraju mieszane uczucia.
Skąd się wzięło Halloween?
Halloween jest obchodzone 31 października. Zwyczaj ten odnosi się do święta zmarłych i cieszy się ogromną popularnością przede wszystkim w USA. Od kilkunastu lat coraz częściej celebrowane jest także w Polsce. Symbolem święta jest lampion z wydrążonej dyni z wyszczerbionymi zębami. Dokładna geneza halloween nie jest znana. Prawdopodobnie wywodzi się od rzymskiego święta na cześć bóstwa owoców i nasion lub od celtyckiego obrządku związanego z powitaniem zimy.
Słodkie przekąski na Halloween to jeden z tych elementów, które obok lampionów z dyni czy przebrań dla dzieci są niezbędne i budują klimat przyjęcia. Co przygotować do jedzenia na taką imprezę halloweenową, by dzieci zapamiętały na długo ten niepowtarzalny efekt?
Mamy dla Was kilka propozycji przekąsek na hallowenn’ową imprezkę, które są łatwe, szybkie i efektowne ?
- Bananowe duszki
Obierz banany ze skórki i przekrój je na pół. Nadziej na patyczki i zanurz we wcześniej rozpuszczonej białej czekoladzie.
Oczy może zrobić albo z rodzynek, albo małych kawałków gorzkiej czekolady. Na koniec włóż duszki do zamrażarki na 20 minut.
- Kiełbaskowe mumie
To banalnie proste – potnij ciasto francuskie w długie paski i owiń nimi kiełbaski. Możesz dodać również po kawałku plasterka sera.
Piecz w piekarniku (200 stopni) przez 15-20 minut.
Udekoruj kiełbaskowe mumie specjalnie kupionymi na tę okazję gotowymi oczami z cukru lub po prostu zrób je z musztardy.
- Wegetariańskie mumie
Przekąskę bardzo łatwo można zmienić na wegetariańską.
Zamiast parówek owiń ciastem francuskim np. ostre papryczki. Przekrój je na pół, a następnie wypełnij kremowym serkiem. Dopiero wtedy uwiń je paskami ciasta francuskiego i włóż na 15-20 minut do piekarnika.
- Jajeczne oczy
Ugotuj jajka na twardo, a gdy ostygnął, przekrój je na pół. Na środku każdej połówki połóż plasterek oliwki, a następnie udekoruj jajka keczupem.
Aby nadać jajkom trochę inny smak, możesz wcześniej delikatnie wyjąć żółtka i wymieszać je z innymi składnikami, np. majonezem, śmietaną, masłem czy przyprawami. Następnie ponownie umieść pastę z żółtek w białkach jajek.
- Serowe miotełki
Teraz coś dla miłośników czarownic.
Kup opakowanie pałeczek serowych i pokrój każdy kawałek w mniejsze cząstki. Wbij je w paluszki, a następnie przewiąż (tak jak na zdjęciu) kawałkiem szczypiorku.
- Paluchy Wiedźmy
Składniki:
225 g miękkiego masła niesolonego
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3/4 szklanki obranych migdałów (bez skóry)
opcjonalnie: dżem do podania
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zagniatamy na gładkie ciasto – można użyć miksera z hakiem. Ciasto na paluchy wiedźmy owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut – dzięki temu będą kruche. Wyjmujemy ciasto, formujemy palce – nie za grube, bo w piekarniku urosną. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Na końcu wciskamy migdały (całe lub połówki) w miejsce „paznokcia”. Palce można lekko ponacinać – na 2/5 i 4/5 długości. Paluchy wiedźmy pieczemy około 10 minut w temperaturze 200ºC . Studzimy przed podaniem – na kratce lub blasze.
- Wymiotująca dynia
Ta wymiotująca dynia oferuje przepyszne guacamole idealnie pasujące do nachosów lub do warzyw.
Aby zrobić guacamole wystarczy wydrążyć miąższ awokado ze skórki, skropić je cytryną, dodać ząbek czosnku oraz odrobinę soli. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie wykładamy na talerz lub na deskę, a po bokach układamy składniki do nabierania guacamole.
Zajebiście 😀