Julia Ślużyńska i Marek Romanowski zajęli pierwsze miejsce w XII edycji ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych za przygotowanie polędwicy sous vide z sosem śliwkowym z pureé z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną oraz twarogiem wędzonym.
Konkurs na najlepszy przepis kulinarny, wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, odbył się Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu.
Oprócz pierwszego miejsca, Maria Solińska i Hubert Hyzopski – także uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku – zajęli trzecie miejsce za przygotowanie ,,pokuczaji” z karpia z sosem piwno-owocowym z pureé z fasoli i czarną soczewicą.
Serdecznie gratulujemy.
źródło: powiat ełcki